Akustik Perde Nedir?
Bir mekandaki seslerin yankı yapmaması ve net bir şekilde iletilmesi isteniyorsa akustik perde kullanılması gerekir. Gürültü emici özelliği olan bu tür perdeler farklı çalışma ve gösteri alanlarında kullanılır.
Büyüklüğü ne kadar olursa olsun, boş bir mekanda sesler mutlaka şu veya bu derecede yankı yapar. Eşyalar ve perdeler yerleştirildiğinde bu durumun fark edilir derece normale dönmesini sağlar. Fakat bazı çalışma ve gösteri mekanlarında seslerin daha fazla yalıtılması gerekir. Bunu sağlamanın yollarından biri mekanda akustik düzenleme yaptırmak, biri de gürültü perdesi kullanmaktır.
Mekanlardaki seslerin düzenlenmesini sağlayan, sesleri emen ve yalıtan bir perde çeşididir. Çoğu zaman alev almayan, apreli kadife kumaşlardan üretilir. Kumaşın altına ayrıca sesi yalıtan katmanlar eklenir. Görünümü evlerde kullanılan tok kumaştan yapılmış perdelere benzer. Ama kendine has bir özelliği vardır; mekandaki seslerin olabildiğince az yankı yapmasını ve orada çalışma yapanlar veya dinleyiciler tarafından net bir şekilde duyulmasını sağlar.
Herhangi bir ortamdaki geometrik kesitler, kademeli yüzeyler, beton, ahşap, cam gibi malzemeler ve tavan yükseklikleri o ortamda çıkan sesleri etkiler. Bu gibi şeyler akustik olarak tabir edilen, seslerin duyulma ve dağılma tarzını inceleyen bilim dalının alanına girer. Bir mekanın akustiği güzel bir sesi veya konuşmayı rahatsız edici bir hale getirebilir. Akustik perdeler bunu önlemek amacıyla üretilen özel perdelerdir. Yanmaz kumaşlardan yapılan bu perdelerin verimliliği pililerle arttırılabilir.
Akustik perde en az 3 katmanlı olarak üretilir. Akustik özellikli 3 katmanlı bir perde, gerekiyorsa mekandaki kaçak noktaların da izole edilmesi koşuluyla, ses oranının 56 – 65 desibel olduğu 25 metrekarelik bir salonda bu oranı yaklaşık 42 desibele kadar düşürebilir. Gerekiyorsa perdenin katman sayısı 7’ye kadar çıkarılabilir. Bu konuda karar verilmesi için mekanda bu alanda uzman olan kişiler tarafından keşif yapılması gerekir. Böylece hem ortamdaki ses ve gürültülerden kaynaklanan sorunları minimuma indirmek, hem de sağlıklı ve konforlu bir ortam oluşturmak için nasıl bir perde kullanılması gerektiği ortaya çıkar.